Simon

Lectuur 15

15 – Goed gevoel

Eigenlijk is wabi-sabi geen nieuw concept. In Japan leven mensen al eeuwenlang volgens deze filosofie en de voorbije jaren druppelt ze ook stilaan onze contreien binnen. Terecht, want wabi-sabi maakt het leven een stuk aangenamer.

Het is moeilijk om wabi-sabi letterlijk te vertalen. Het wabi verwijst naar het verlangen naar soberheid, het sabi staat voor het nostalgische besef dat alles voorbij gaat. Het idee achter deze laatste term is dat dingen niet perfect hoeven te zijn. Liefst niet, zelfs. Alleen als iets onvolmaakt is, wordt het namelijk uniek en authentiek. Kijk maar naar de natuur. Die is asymmetrisch, ruw, hij draagt sporen van het verleden. Dat maakt een bos of een verwilderd landschap zo mooi.

Daarom genieten verweerde meubels volgens wabi-sabi de voorkeur boven gloednieuwe Ikea-kasten. Het vintagekleedje dat je kreeg van je grootmoeder, ook al is het wat verbleekt, is veel specialer dan een nieuwe designerjurk. En een vaas waar een hoek af is, moet niet in de vuilbak. Ze krijgt zelfs meer betekenis. Het is met andere woorden niet nodig om altijd maar nieuwe dingen te kopen. Het is beter om te leren appreciëren wat je al hebt, zelfs al is het niet (meer) volmaakt.

Dus krijg je die hardnekkige vlek maar niet uit het tafelkleed? Heb je geen zin om je tuin in orde te brengen? Vind je geen tijd om je een nieuwe lentegarderobe aan te meten? Stop met erover te stressen! Je hoeft je niet continu op te jagen om piekfijn voor de dag te komen en je huis smetteloos te houden. Ware schoonheid schuilt in imperfectie. Hoera!

www.goedgevoel.be

Vorige: Info 14
Volgende: Info 16