Simon

lectuur 13

13 – Wabi Sabi & Holistik

Zo accepteer je de vergankelijkheid van jouw schoonheid.

Wabi Sabi (niet te verwarren met wasabi: een scherpe specerij) bestaat al eeuwenlang en komt uit Japan. Het is een levensfilosofie die staat voor het leven in het nu door de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. Klinkt best vaag, niet? We leggen het graag aan je uit. Want een relaxte manier van leven is het zeker. Vooral omdat Wabi Sabi je kan helpen met het accepteren van jouw eigen vergankelijkheid.

 

Vraag aan een willekeurige Japanner wat Wabi Sabi is en je weet het daarna eigenlijk nog steeds niet. Het is ongrijpbaar. En lastig in woorden te vatten. Voor ons dan. Japanners zijn met Wabi Sabi opgegroeid. Hun levenshouding ís Wabi Sabi. Daarom is het voor hen zo lastig uit te leggen. It’s a way of seeing (feeeling, SB). Ergens is de stroming ook heel concreet. Het gaat over dingen weglaten, de schoonheid van imperfectie en de kracht van vergankelijkheid.

 

Wabi Sabi en de natuur

Wabi Sabi kent een grote liefde voor de natuur en haar bijhorende processen zoals ouder worden. Een koperen plaat bijvoorbeeld gaat na verloop van tijd oxideren. Wat komt ervoor in de plaats? Een prachtige turquoise kleur. Dat is de schoonheid van vergankelijkheid. Eigenlijk brengt Wabi Sabi je weer in contact met de schoonheid van het alledaagse. Niet voor niets is de natuur één van de belangrijkste pijlers binnen de stroming. De natuur is het ultieme ‘nu’. Een boom kent het denken niet. Zorgen maken over het verleden of angstig naar de toekomst kijken op basis van het verleden? Echt niet! Enkel dit moment is wat er bestaat. Doodvermoeiend om je vast te klampen aan ultieme symmetrie en volmaaktheid. Volgens Wabi sabi dan. Een voorbeeld uit de kunst: gooi een keramiek bord kapot, lijm het daarna aan elkaar en schilder de scheuren in het bord goud. Ineens ontstaat er een prachtig gelaagd kunstwerk waarin de structuren zichtbaar zijn.

 

Wabi Sabi en ouder worden

Maar hoe vertaal je Wabi Sabi dan naar de vergankelijkheid van je eigen schoonheid? We leven in een tijd waarin we niet uitgepraat raken over hoe we ons jonger kunnen voelen en er jonger uit kunnen zien. Het lijkt wel of we zijn vergeten dat ouder worden onderdeel uitmaakt van de natuurlijke levenscyclus. We zijn bang om ouder te worden. We zijn bang om dood te gaan. Maar wij mensen verrimpelen nu eenmaal met het klimmen van de jaren.  Het is de bedoeling dat we ouder worden. Het is goed om te weten dat we hier niet voor altijd zijn omdat het ons helpt de tijd te koesteren die wij hebben. Ouder worden geeft diepte, karakter en echtheid. Is het niet doodvermoeiend om je vast te klampen aan jeugdigheid, symmetrie en volmaaktheid? En strijd te voeren die je toch niet kunt winnen.

 

Sereniteit

Wabi Sabi moedigt je aan om te kiezen voor het pad van sereniteit en tevredenheid als het gaat om ouder worden. En vier ook vooral de fasen waar je doorheen gaat. Om deze fasen en overgangsmomenten te omschrijven gebruiken Japanners het woord fushime wat ‘de knoest van een bamboescheut’ betekent.  De overgangsmomenten in het leven worden vaak gevierd met ceremonies. Als jet het leven volledig accepteert en viert – ongeacht je leeftijd en de levensfase waarin je zit – dan komt je innerlijke schoonheid als vanzelf naar buiten. En zie je de schoonheid van vergankelijkheid in je eigen spiegelbeeld.

 

Holistik, Evelyn van Hasselt, info@holistik.nl – 020 3086304

 

Vorige: Info 12 – Wabi Sabi – Extension & Survival

Volgende: Info 14 Wabi Sabi & Armando