Simon

voorbeeld 1a

Toevallig – misschien ergens naar op zoek toen ik even niets te doen had – kwam ik deze foto tegen op mijn smartphone.

 

Ik zag een grote ruimte, grassoorten, struiken, heuvels of bergen en een grote plas. Een prachtig landschap, een mooi landschap. Waar was dit? Waar was ik geweest? Wat deed dat aangelegde bootje daar? Waar was de roeier gebleven, waar de roeiriemen? Was het wel een bootje?

 

Of nee, de herinnering kwam boven. Het was een nijlpaard. Op zoek naar voedsel voor haar jong? Moederliefde is iets moois!

Ik was met mijn vrouw in een lodge in Zuid-Afrika, toen we hoorden dat die ochtend een dood nijlpaardje was gevonden.

 

In gedachten hoorde ik moeder nijlpaard wenen. Ik zag leeuwen slapen met volle buiken. Met de verrekijker zag ik bloed bij hun monden. Ik zag giraffen met hun tong bladeren van hoge bomen rukken. Ik zag een giftige zwarte mamba kronkelen op zoek naar prooi.

 

Indrukwekkend allemaal en een mooi gezicht. Maar ik vroeg me af, of ik hier wel met mijn esthetische blik naar mocht kijken. Ook hier in de natuur vielen en vallen immers slachtoffers.

 

Is alles wel zo mooi als het lijkt?

Bert Groothoff