Simon

voorbeeld 1a

1A V17 Blauwe ceder

Beste bewoners van de appartementen,

Mag ik mij even voorstellen? Ik ben een boom. Een blauwe ceder. Ik sta hier al veel langer dan ieder van u die hier woont. Ik bevind mij bij de hoofdingang. Ik sta hier met veel plezier; voel me hier erg prettig.

 

Ik verzorg voor u veel van de hoognodige zuurstofvoorziening en neem nogal wat schadelijke CO2 op. En, ik geef u milde schaduw. In deze tijd van steeds meer klimaatopwarming zeker niet onbelangrijk. Ook ben ik een toevluchtsoord voor velerlei vogels. Menig tweetal nestelt er. En hun zingen! Al die coloraturen.

 

Door mijn forse postuur en 32 meter hoogte (topgroei), houd ik een deel van de storende geluiden van de snelweg – hier vlakbij – tegen. En ook fijnstof.

 

Maar ik besef, dat ik ook nadelen heb. Ik laat, ouder aan het worden, namelijk steeds meer naalden vallen. Dat geeft u overlast en ook de kans erover uit te glijden. En steeds dat wegvegen van klevende naalden. Ik besef heel goed wat dat u doet. Ik bied u daarvoor mijn oprechte excuses aan. Ook voor mijn complexe wortelstructuur, samen met die van de plataan (onlangs gesnoeid) naast me, met enig risico voor fundering van de appartementen.

 

Omdat mijn onderste takken erg laag hangen, rijden bezorgingsbusjes, campers en wekelijks de vuilnisauto er nogal eens tegenaan.

 

Daarom mijn voorstel: misschien kan uw tuinman mij binnenkort eens flink snoeien en vooral de brede, laaghangende takken verwijderen. En dat ieder jaar waar en wanneer nodig. Dan zal ik zeker minder last veroorzaken.

 

Ofwel, ik hoop dat u mij spaart. Dat u mij nu allereerst een flinke snoeibeurt gunt, zodat ik nog jaren u de vele voordelen kan bieden. Misschien kunt u van tijd tot tijd ook van mij genieten; in de lente, in nevelig herfstlicht, in het avondrood of bij volle maan onder de sterrenhemel.

 

Allen die mij willen steunen, komt u alstublieft naar de Algemene Leden Vergadering van de Vereniging van Huiseigenaren. Immers, daar wordt binnenkort over mijn lot beslist.  

 

Ik hoop op de uitslag: ‘Niet kappen, wel flink snoeien; jaarlijks.’ Zo ja, bij voorbaat veel dank.

Geheel tot uw dienst,

Uw blauwe ceder

Naschrift: met ruime meerderheid van stemmen is besloten dat ik, uw blauwe ceder, word gekapt en dat ik plaats moet maken voor een andere boom. Ontzettend jammer dat er niet eerder preventief met mij als blauwe ceder werd omgegaan. En voor nu, ik groet u, voorgoed.