Simon

Lectuur 8

WABI SABI – Artikel (B) in tijdschrift Happinez

 There’s a crack in everything, that’s how the light gets in – het zou zo maar kunnen dat Leonard Cohen zich voor dat beroemde zinnetje liet inspireren door de Japanners. Al eeuwenlang bestaat het Japanse concept wabi sabi dat zoveel wil zeggen als: schoonheid zit in imperfectie en vergankelijkheid.

 

Niet denken maar voelen

In de jaren dat de Amerikaanse Beth Kempton in Japan woonde, leerde ze steeds beter te begrijpen wat wabi sabi voor de Japanners betekent – en wat we er in de rest van de wereld aan kunnen hebben. ‘Het geheim van wabi sabi zit ’m niet in de wereld zien met een logische geest, maar met een voelend hart.’

 

In haar boek WABI SABI – De Japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven laat ze zien hoe je je leven meer volgens wabi sabi kunt leven: door te oefenen in acceptatie, anders te kijken naar mislukkingen en te leven in contact met de natuur. Bijvoorbeeld zo:

 

Maak van je huis een bezielde plek.

De plek waar je woont is niet perfect: net als het leven zelf is het, zoals Beth het noemt, ‘werk in uitvoering’. En dat is prima. ‘Het echte leven is niet zoals de interieurbladen. Een huis is om in te leven. Het is dus niet nodig om te wachten tot alles klaar is voordat je je vrienden uitnodigt om er samen tijd door te brengen.’ Een concrete tip: haal de natuur binnen in je huis. ‘Ontdek het plezier in het vinden van dingen om je huis mee in te richten, en zo visuele poëzie te creëren, met de geschenken van het land en de zee.’ Je weet wel: takken, veren, schelpen….

 

Zie mislukking als vooruitgang

Een beroemd Japans gezegde luidt: ‘Val zeven keer, sta acht keer op.’ Mocht je niet zo’n rekenwonder zijn: dat betekent dat je een keer vaker opstaat dan je valt. Met andere woorden: je moet eerst opstaan, ergens aan beginnen, voordat er iets mis kan gaan. Dat laatste gebeurt vast, want fouten maken hoort bij het leven. Beth: ‘Mislukken en daarna verder gaan is vooruitgang.’

 

Waardeer het imperfecte in je geliefde

Hoe heb je lief volgens wabi sabi? Door ook in de mensen om je heen de schoonheid van het imperfecte te zien. Beth noemt dat ‘de geest van de theeceremonie’: ga uit van dezelfde vier uitgangspunten die Japanners gebruiken in de theekamer.

 

Harmonie, respect, zuiverheid, rust. Deze zijn in relaties net zo belangrijk als tijdens het theedrinken. Zuiverheid is bijvoorbeeld: zoeken naar het beste in de persoon. Rust is heftige conflicten vermijden, maar op een kalme manier vertellen wat je dwars zit, bezighoudt.

Vorige: Info 7

Volgende: Info 9