Simon

Lectuur 10

10 – WABI SABI THEATER

Wabi Sabi is een Japans begrip en is te omschrijven als de schoonheid van de imperfectie.

 

Wabi Sabi Theater streeft ernaar met theater de verborgen schoonheid en kracht te tonen van de kwetsbare mens. Op basis van interviews met ervaringsdeskundigen in de regio en experts door het hele land, maakt Wabi Sabi Theater multidisciplinaire voorstellingen voor in het theater of op een bijzondere locatie. Met een onderscheidende stijl, een mix van circus, dans, livemuziek en documentaire tekst worden prangende actuele vraagstukken inzichtelijk en bespreekbaar gemaakt.

 

Zowel in spel als in vormgeving wordt een vervreemdende wereld opgebouwd, maar met een realistische kern. Zo wordt de actualiteit in een absurde, tragische theatrale vorm gegoten.

 

Per project worden samenwerkingsverbanden gezocht met culturele en maatschappelijke instellingen. Voorbeelden in het verleden zijn het sociaaldomein Groningen, ervaringsdeskundigen met weinig geld uit Groningen en de RUG bij: ‘Hier Valt Niets Te Halen’. Of de privacy rechtenorganisatie ‘Bits of Freedom’ bij ‘Blinde Vlek’.

 

Naast het spelen voor publiek in theaters of op locatie op festivals, speelt Wabi Sabi Theater de voorstelling voor mensen die in aanraking komen met de betreffende problematiek. Een voorstelling kan bijvoorbeeld gespeeld worden voor scholieren op school, op een congres voor beleidsmakers en/of specialisten of in een gevangenis voor hulpverleners en/of gevangenen.

 

In 2019 richtte Maarten Smit Wabi Sabi Theater op om zijn visie op fysieke voorstellingen over maatschappelijke imperfecties verder te ontwikkelen en samen met andere (culturele) instellingen te realiseren. Met zijn laatste voorstelling (Hier Valt Niets Te Halen) wist hij mensen in armoede een stem te geven met een combinatie van dans, spel en livemuziek. De aankomende jaren bouwt hij met zijn team verder aan deze vernieuwende combinatie van maatschappelijke thema’s uit verschillende kunstdisciplines.

Maarten Smit: maarten@wabisabitheater.nl

 

Vorige: Info 9  

Volgende: Info 11